Aukje Etten-Leur

Aukje Etten-Leur

Lees meer....

Hallo (aanstaande) ouders,

Mijn naam is Aukje en ik woon samen met mijn man, zoon Kyran (2008) en dochter Esri (2010) in Etten-Leur, wijk Hooghuis. We hebben ook een lieve poes. Sinds juni 2007 ben ik met heel veel plezier werkzaam als gastouder.
Alle kinderen mogen ontwikkelen op hun eigen tempo, ieder kind is namelijk uniek. Ik vind het wel belangrijk goed naar de kinderen te kijken. Door goed te kijken en luisteren, kun je een heleboel over kinderen te weten komen. Zelfs de kleinste baby geeft, door lichaamstaal, al aan hoe het zich voelt. De ontwikkeling van uw kind wordt dan ook goed in de gaten gehouden.
Het is belangrijk dat kindjes hun emoties leren kennen. Ieder kind is wel eens verdrietig of juist heel blij. Het benoemen van dit gedrag vind ik erg belangrijk. Kinderen blijven kinderen en doen allemaal wel eens iets wat niet de bedoeling is. We lossen dit over het algemeen op door ook hierbij het gedrag en de (mogelijke) gevolgen te benoemen en het kindje weer even op weg te helpen op de juiste manier.
Zeker zo belangrijk vind ik normen en waarden. Alsjeblieft, dankjewel, even groeten wanneer er iemand komt of gaat, lief zijn voor elkaar en elkaar geen pijn doen, zijn dingen die hier heel normaal zijn. Een goed voorbeeld hierin, doet vaak goed volgen!
Kleine kinderen zijn gebaad bij een vaste structuur. Dit zie je dan ook in de dag terug. Ik houd hierbij vooral een vaste volgorde aan en vind dat belangrijker dan de klok. Is het lekker weer, spelen we misschien net iets langer buiten of wanneer de kindjes helemaal opgaan in een fantasiespel eten we gewoon wat later fruit. Voor de allerkleinsten is dit natuurlijk anders en volg ik zoveel mogelijk het ritme en de tijden die thuis ook aangehouden worden.

Globaal verloopt onze dag als volgt:
Vrij spelen:
Nadat de kindjes gebracht worden mogen ze eerst lekker zelf spelen. Op die manier kunnen ze op hun eigen tempo wennen en voelen ze zich veilig en vertrouwd. Met speelgoed, boekjes of puzzels, samen of alleen, alles mag! Als iedereen er is, zingen we ons giga-goedemorgenliedje. Rond 8.20 uur gaan we ons klaar maken om naar school te lopen. Als we daarvan terug komen spelen we nog even verder tot het fruittijd is.
Opruimen:
Aan het eind van het vrije spel ruimen we samen op. Ik zet een muziekje aan en dan kijken of we klaar kunnen zijn voor de muziek is afgelopen of we zingen een opruimliedje. Zo wordt opruimen een feest!
Fruit eten:
We eten fruit met z'n allen aan tafel. We zingen het fruitliedje, wensen elkaar smakelijk eten en ook alsjeblieft en dankjewel zijn bij ons normaal. Bij het fruit, drinken we water, thee of diksap/siroop. We lezen een verhaaltje en als iedereen klaar is, zingen we liedjes.
Activiteit:
Aansluitend aan het fruit doen we een gezamenlijke activiteit. Knutselen, spelletjes, muziek maken etc. Tijdens de opvang werk ik met thema's en de activiteiten zullen hier vaak op afgestemd zijn. Echter door de kleinschaligheid kan er ook heel goed worden ingespeeld op de behoeften en interesses van de kinderen. Een voorbereid werkje gaat dan gewoon terug de kast in en ik speel in op de activiteit van het kind.
Buiten spelen:
Buiten spelen is erg belangrijk, ook als het weer wat minder is. We spelen buiten in onze afgesloten tuin of het speeltuintje voor de deur. Maar we gaan ook naar de grotere speeltuin in het park in de wijk, wandelen naar de schaapjes of eendjes. Af en toe maken we een uitstapje bijvoorbeeld naar de bibliotheek, een beleeftheater bij het KDV of naar het bos. Als het weer te slecht is om naar buiten te gaan, zet ik de muziek aan en gaan we dansen en beweegliedjes doen. Zo kunnen de kinderen toch lekker hun energie kwijt.
Lunchtijd:
Van buiten spelen krijg je trek, dus als de jassen uit zijn en de handen zijn gewassen gaan we aan tafel voor de boterhammen. Eten is natuurlijk een feestje met meerdere kindjes aan tafel. Vaak geldt dan 'zien eten doet eten'. Bij de boterhammen drinken we in principe melk of karnemelk. Het ene kind is sneller klaar dan het andere, maar we proberen wel even aan tafel te blijven tot iedereen klaar is. Duurt het bij een kindje wat langer, lees ik ook wel eens een extra verhaaltje voor, zo blijft het voor iedereen leuk!
Rustuurtje:
Na de boterham is het tijd voor een middagdutje. De kinderen die nog slapen, gaan naar boven. Zij slapen met maximaal 2 op 1 kamer en ik zorg dat alle kindjes slapen in een passend slaapzakje, in een eigen bedje in een schone, frisse slaapkamer.
Grotere kindjes die niet meer slapen mogen even rusten op de bank, evt. met een filmpje. Ook doen we in die tijd vaak een (gezelschaps-)spelletje of spelen met speelgoed wat voor de jongsten niet geschikt is.
Tussendoortjes tijd:
Rond 15 uur gaan we met z’n allen naar school om Esri op te halen, fijn nog even een frisse neus halen. Als we terug thuis zijn gaan we met z’n allen aan tafel. Het drinken en de koektrommel staan klaar. We zingen hier een leuk liedje over en dan is het altijd spannend wat er vandaag weer in de koektrommel zit... (biscuits, ligakoek, rijstwafel, rozijntjes etc.).
Vrij spelen of activiteit:
Na schooltijd zijn er ook weleens oudere kinderen in de opvang. Vriendjes of vriendinnetjes van Kyran en Esri. We bekijken daarom per dag wat we op dit tijdstip doen. Is het goed weer, spelen we natuurlijk lekker buiten, soms maken we onze knutsel af of spelen een spel met z'n allen. Willen kinderen lekker zelf spelen, mag dat natuurlijk ook. De middag is dan ook iedere keer weer anders!
Tussen 17.30 en 18.00 gaan wij zelf aan tafel, dit omdat onze eigen kinderen soms moeten sporten en ook weer op tijd naar bed moeten. De kinderen die op dat moment nog aanwezig zijn in de opvang, krijgen een soepstengel. Zij mogen kiezen of ze bij ons aan tafel komen zitten of nog even willen spelen tot papa of mama komt.

Kortom, de dagen vliegen voorbij!
Wilt u meer weten over mijn werk als gastouder of vrijblijvend kennis maken, neemt u dan contact op met het gastouderbureau.

Hopelijk ontmoeten we elkaar snel!
Groetjes Aukje.