Kinderboekenweek

6 Tips om het leukste kinderboek te kiezen

Het gaat goed met het kinderboek, werd deze week bekendgemaakt. Maar hoe kies je uit al die prachtige boeken het juiste boek? Waar moet je op letten? 

 • Plaatjes blijven belangrijk
  Niet alleen dreumesen en peuters, maar ook schoolgaande kinderen houden van boeken met plaatjes. Prentenboeken bestaan bijna volledig uit afbeeldingen.
 • Sluit aan op de interesses van kinderen
  Ook jonge kinderen zijn prima in staat om hun voorkeuren aan te geven. Zet leesplezier op één en niet wat jij vindt dat goed is voor kinderen. 
 • Kies voor aantrekkelijke covers
  Kinderen zijn net als volwassenen geneigd verder te lezen als de cover hen aanspreekt. Let hier dus op als je een boek aanschaft. Kies voor de covers die jou ook aanspreken. De kans is groot dat dit de meeste kinderen ook triggert.
 • Fantasiefiguren trekken de aandacht
  Natuurlijk hebben alle kinderen hun eigen voorkeuren, maar fantasiefiguren zoals feeën, draken, heksen en kabouters doen het vaak goed. Kinderen kunnen hun fantasie volledig laten gaan en geloven dat deze gekke wezentjes echt bestaan. Dat heeft ook iets spannends.
 • Humor is onmisbaar!
  Verhalen waar kinderen om kunnen lachen, waarin alles net anders loopt dan verwacht of waar het verhaal opeens een gekke wending neemt, doen het altijd goed. Lachen om een goed boek is bijna een vereiste.
 • Daag kinderen uit
  Je hoeft zeker niet altijd het boek te kiezen dat op het niveau van kinderen ligt. Kies juist ook voor boeken die nog wat moeilijk zijn, maar die kinderen wel nieuwe woorden en verhalen leert. Boeken mogen kinderen prikkelen. Als je voorleest kun je een verhaal eventueel wat versimpelen als je merkt dat het toch wat te hoog gegrepen is.